Prusias ad Hypium Antik Kenti

Prusias ad Hypium Antik Kenti
Düzce’nin Konuralp bölgesinde yer alan Prusias ad Hypium Antik Kenti, binlerce yıllık tarihiyle Karadeniz'in Efes’i olarak anılır. Roma’dan Osmanlı’ya kadar izler taşıyan bu antik kent, özellikle görkemli tiyatrosu ve tarihi yapılarıyla büyüleyici bir açık hava müzesidir.

Düzce’nin Konuralp bölgesinde yer alan Prusias ad Hypium Antik Kenti, bölgenin binlerce yıllık tarihine ışık tutan en önemli arkeolojik alanlardan biridir. Antik kaynaklara göre bu bölge, M.Ö. 1200-700 yılları arasında Trakyalı halkların yaşadığı bir yerleşim yeri olarak bilinmektedir. Klasik dönemde Megaralılar tarafından "Kieros" adıyla kurulan kent, M.Ö. 183 yılında Bithynia Kralı I. Prusias tarafından fethedilmiş ve Melen (Hypios) Çayı'nın kıyısında yer aldığı için "Prusias ad Hypium" yani "Hypios üzerindeki Prusias" adını almıştır.

M.Ö. 74 yılında Bithynia Krallığı'nın Roma İmparatorluğu'na katılmasıyla birlikte kent, Roma döneminde hızla gelişmiş ve özellikle M.S. I-III. yüzyıllar arasında sosyal refah ve mimari açıdan doruk noktasına ulaşmıştır. Bu dönemde kente inşa edilen su kemerleri, agora (pazar yeri), bouleuterion (meclis binası), tiyatro, hamam ve daha birçok anıtsal yapı, kentin zenginliğini ve önemini ortaya koyar.

Antik kent sadece Roma dönemiyle sınırlı kalmamış, Bizans döneminde de dini toplantılara ev sahipliği yapmış ve Erken Hristiyanlık döneminde canlılığını korumuştur. Nihayetinde 1323 yılında Osmanlı komutanlarından Konur Alp Bey tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bugün hâlâ kazı çalışmaları süren Prusias ad Hypium, Anadolu’nun kuzeybatısındaki en iyi korunmuş Roma tiyatrolarından birine sahiptir ve ziyaretçilerine zamanda yolculuk hissi uyandıran eşsiz bir arkeolojik deneyim sunar.

Bilgiler

  • İl: Düzce
  • İlçe: Merkez